Opening Cultureel jaar

Volgende week zaterdag 28 augustus wordt de opening van het Cultureel Jaar Coevorden gehouden. Er was aanvankelijk een uitgebreid programma gepland in de stad Coevorden, maar de gemeente heeft met het oog op de Delta-variant van het coronavirus de activiteiten behoorlijk teruggeschroefd. Wat gaat er wél gebeuren: door alle dorpen in onze gemeente rijdt een bus met daarin onder ander wethouder Jeroen Huizing die de kunstwerken van de dorpen komt halen. Zoals bekend is die van De Kiel gemaakt door Paul Roberti. Het is een prachtig schilderij geworden, met daarop veel bijzonderheden van ons dorp.

De bus zal ongeveer om kwart over tien (10:15 uur) bij ons dorpshuis aankomen. Als dorp willen we met enig ceremonieel het kunstwerk overhandigen en dat willen we doen door het zingen van het “Couplet Van De Kiel”, waarvan de tekst door Frans Westenbrink is geschreven. Alle dorpen hebben een couplet over hun eigen dorp gemaakt, maar wij vinden dat de tekst van Frans over ons dorp niet is te overtreffen. De muziek is geschreven door Harm Dijkstra, bekend van TV-Drenthe en inwoner in onze gemeente. Deze muziek ligt goed in het gehoor en kan gemakkelijk door iedereen worden meegezongen.

Op de seizoensopening van aanstaande zaterdag kan er al worden geoefend, want met ons allen hebben we dan de tekst opgespoord, die door de Werkgroep Activiteiten in delen in het dorp (of ook daar buiten?) is verstopt. Overigens gaat een groep van 5 Kielse kinderen ’s middags ons couplet ook nog in Coevorden ten gehore brengen. Dan worden namelijk alle 25 dorpscoupletten gezongen. Door de corona kunnen er samen met de kinderen helaas maar 2 personen naar Coevorden, maar het geheel is live te volgen. We weten nu nog niet hoe, maar dat wordt nog bekend gemaakt.

Dus een oproep aan iedereen: laten we met ons allen op de 28e om kwart over tien naar het dorpshuis komen om ons couplet ten gehore te brengen!