5: Knapzak route

We lopen hier tegengesteld aan een deel van de Knapzakroute, die door De Kiel en Schoonoord gaat. Aan het einde van de Brammershoopstraat ligt een groepje woningen: “Het Keizerrijk”. Er heeft ooit iemand gewoond met een grote snor als van Keizer Wilhelm. Het laatste huis, nu van de smid, werd uitgekozen als woonhuis van Bartje in de film van Willie van Hemert. De oude bewoners van toen wilden dat niet, dus ging het niet door.

Gaan we door het veld naar de Borgerweg en kijken even naar het prachtige uitzicht over het veld. In de verte, recht voor ons, zien we de torens en kranen van de zandafgraving van Vos in Ellertshaar.

De Borgerweg was vroeger slechts een zandpaadje.

Hier staan nog enkele oude woningen, die allemaal flink verbouwd zijn. Nr.12 (uit ± 1920.) is er net af. Het was het geboortehuis van Klaas Wilting, de politievoorlichter van Amsterdam.

Langs het veld naar de Noorderweg. In de jaren 1990 woonde de familie Otten, Hilbert en Sippy, aan de Noorderweg. Samen met vrienden hebben zij een tuin ingericht op basis van Oosterse filosofieën. Het resultaat is diverse bouwsels en vijverpartijen die in de richting gaan van een Folly (“kreatief Bouwen”). Jos Brink heeft deze tuin ´geopend´ met de inzegening van een huwelijk. Inmiddels zijn er andere eigenaren. Het huis zelf had een instekende gevel. Die is inmiddels recht getrokken, waardoor het huis iets groter is geworden. Vroeger woonden hier Harm en Wilhelmina(Lendekamp) Alberts op nr.1