Werkgroep Duurzaamheid

Werkgroep duurzaamheid van start!

Iedereen kent ongetwijfeld de milieucrisis waar we in zitten en wat er daardoor op ons afkomt, zoals de kostenstijging van gas en elektra en uiteindelijk het afsluiten van het aardgas.

Maar ik kan me ook voorstellen dat je het gevoel hebt dat het probleem zo groot is, dat wat wij er aan kunnen doen niet meer is dan een druppel op een gloeiende plaat.

Toch wil ik je uitnodigen dit stukje verder te lezen.

Je kunt duurzaam zijn als individu door bijvoorbeeld meer de fiets of de bus te pakken, niet of minder te vliegen, meer repareren dan kopen en ons afval scheiden. Maar ook samen, als Dorp. We hebben we al veel gedaan: zonnepanelen op het dorpshuis, de bermenactie van dit voorjaar, de led fietspadverlichting en de sociale dorpsapp waar dingen die over zijn of overbodig geraakt zijn op kan worden aangeboden.

Op dit moment wordt ook gewerkt aan het opstellen van de nieuwe dorpsvisie. Wij zullen hier alle goede ideeën en wensen die leven in het dorp ophalen. En omdat dit zo’n belangrijk onderwerp is zijn Saskia Minderman en ik al gestart met het vormen van de werkgroep Duurzaamheid, maar …we zoeken nog een aantal enthousiastelingen die ook graag een bijdrage willen leveren aan een Duurzaam De Kiel.

Wat is onze tijdelijke doelstelling:

  • Wat kunnen we zelf doen
  • Wat kunnen we samen doen
  • Hoe doen we dat slim
  • Hoe houden we het zo goedkoop mogelijk en zijn er subsidies
  • Hoe doe je het met oude huizen die ver van elkaar liggen
  • Hoe krijgen en houden we er plezier in
  • Hoe krijgen we de juiste informatie

Hoe we dat gaan doen, gaan we nog uitwerken. Zelf zou ik het heel gaaf vinden als we het duurzaamste dorp binnen de gemeente Coevorden worden. Saskia is al tevreden als we slimme manieren vinden om hun huis van het gas af te krijgen

We bruisen van de ideeën, maar het hangt ook erg af wat jullie dorpsgenoten willen en hoe jullie willen helpen. Zeker is dat wij ons met veel enthousiasme en passie gaan inzetten om een bijdrage te leveren aan een duurzaam dorp. En niet wachten op de politiek.

Waarom niet? Lees dan toch nog maar even mijn stukje ‘Knus zei de mus’,  in deze dorpskrant

Martin Doeswijk

Wil je meedoen?

Stuur een mailtje: werkgroep.duurzaamheid@dekiel.info