Historisch perspectief

Drenthe is door de jaren heen erg veranderd. Dat kunnen we ook zien op oude kaarten. Bedenk wel dat het maken van goede kaarten erg moeilijk is zonder de moderne apparaten.
Klik op de kaart om hem te vergroten. Onderaan ziet u Mepsche staan. Vlak daar boven is veel later De Kiel ontstaan.

In de Franse tijd, rond 1800, is er een kaart gemaakt van deze streek. Zeer summier. Er was veel bos en veel open veld. Centraal komt hier later De Kiel.

Tussen 1800 en 1850 ontstaat er een meer ingevulde kaart. Nog niets van De Kiel te zien. Wel een weg van zuid naar noord over het Odoornerveen, het Eesterveen en het Ellertsveld. Daar, op de samenkomst van veel wegen komt later De Kiel te liggen, maar eerst moet er nog Schoonoord komen.

Rond 1900 wordt de kaart al meer gedetailleerder. Er is dan in De Kiel een houten schooltje aan de Borgerweg. Dit zal later vervangen worden door een stenen gebouw aan de Rolderstraat. Er staan nog slechts een paar huizen.

Rond 1970 komt er dan een kaart, waarop De Kiel goed zichtbaar is. Zelfs de bospaden zijn hier op ingetekend. Dit alles t.b.v. de Knapzakroute.

De meeste van deze kaarten zijn in het Drentsch Archief nader te bekijken. Er is daar nog veel meer materiaal van Drenthe aanwezig.
Een moderne kaart van De Kiel: