Dorpsuitje zaterdag 22 juni 2024: Een avontuurlijke excursie

Op Zaterdag 22 juni heeft de werkgroep activiteiten een leuk, gezellig en leerzaam uitje georganiseerd. We zijn met EKO-tours Exloo onder leiding van een gids, op avontuurlijke excursie over de Hondsrug geweest. We zijn we met 16 mensen vanaf de parkeerplaats van ons dorpshuis naar Exloo gereden. Bij EKO-tours in Exloo zijn we in open elektrische 4X4 auto’s gestapt voor een off road rit over de Hondsrug. Een extra leuke bijkomstigheid was dat we zelf in de auto’s mochten rijden. Onderweg kregen we informatie over het ontstaan van het gebied in de diverse ijstijden, ondersteund met beeldmateriaal waardoor het geheel nog overzichtelijker en dus leuker werd.

Onze tocht ging langs grafheuvels en hunebedden, die volgens onze gids niet alleen graven waren maar ook een spirituele of geloofsfunctie hadden in die tijd. Vergelijkbaar met de kerken in onze tijd maar dan gebouwd met materialen die daar toen voorhandig waren. En omdat het 22 juni was zagen we ook nog de streep zonlicht die door het gat in het dak van het stenenmonument “ode aan de zon” viel. Iets wat alleen te zien is op en rond 21 juni, de langste dag waarop de zon op zijn hoogtepunt staat. Na een kleine pauze tussen de paardjes en de schapen op de heide bij Poolshoogte reden we weer verder door het unieke gebied met zijn hele mooie plekjes. Op sommige plekken waren de paden nog erg modderig, iets waar een paar bestuurders dankbaar gebruik van maakten om lekker door de modder te rijden waarbij de blubberspatters letterlijk om de oren vlogen. Na terugkomst bij EKO-tours hebben we heerlijk in het zonnetje aan de picknicktafels met elkaar gezellig nagebabbeld onder genot van een lekker broodje en wat drinken.

Het was een heel leuke ervaring om eens op een andere manier door een voor ons bekend terrein te gaan. Uiteraard was het mooie weer een heel fijn extraatje.

EKO-tours bedankt voor een fijne middag en de mooie foto’s, alle deelnemers bedankt voor jullie enthousiasme en de leden van de werkgroep activiteiten bedankt voor de organisatie en de voorbereidingen.

Angelina van Ginneken