De warmwater accu

Een  van de aandachtspunten bij de eigen energieopwekking middels zonnepanelen is het verwerken van de energie die nu terug naar het net gaat. Door het afschaffen van de salderingsregeling en het ongewisse tariefbeleid van overheid en energieleveranciers, komt eigen opslag steeds meer in beeld. Helaas zijn electrische accubatterijen nog steeds erg duur, zeker in relatie met de capaciteit die kan worden opgeslagen. Het is een feit dat er in deze tijd nog geen redelijke mogelijkheden zijn om die opgewekte energie als particulier voor langere  tijd op te slaan.

Maar om teruglevering zo veel mogelijk te voorkomen zijn er wel mogelijkheden.

  1. De eerder genoemde accubatterij kan voor de korte termijn energie opslaan en weer afgeven, maar de investering daarvoor blijft relatief hoog (> € 6500,-)
  2. Een andere mogelijkheid is de electrische overtollige energie om te zetten in warm/heet water in een boiler/buffervat. De investering daarvoor ligt aanzienlijk lager ( < 2500,-)

In beide gevallen wordt door een slimme regelaar, aangesloten op de P1 ingang van de hoofdmeter, bij constateren van teruglevering deze stroom naar de accu geleid.

Bij een warm water accu , in de vorm van een boiler, wordt het water tot maximaal 85 graden opgewarmd.  Bij een boiler/buffervat van 200 liter kan een vermogen van ruim 15 kWh worden opgeslagen (1 liter water 1 graad opwarmen kost 1,16 Wh. 200 liter opwarmen van 20 tot 85 graden levert een warmteopslag van ruim 15 kWh). Bij 500 liter meer dan het  dubbele! Dit warme water kan naar de (hybride) CV ketel worden geleid voor verwarming tijdens de koelere avond en nachtperiode. Zeker in het voor en naseizoen zal dit tot grote besparingen van gas leiden. Voor zonnepaneel installaties met een grote overcapaciteit ( > 3kW) zal deze oplossing maar deels voldoen omdat het overtollige vermogen niet geheel van worden verwerkt naar een electrisch verwarmd buffervat. Maar veel bewoners hebben maar enkele PV panelen en daar werkt deze oplossing prima voor. Als alternatief voor een warmtepomp is deze methode zeker het overwegen waard.

Info over warmwater accu kan je vinden op :   CV Totaal   en/of Boilergarant

Werkgroep Duurzaamheid