De Kiel in tijden van Corona

Beste dorpsgenoten,

Wat zijn dit rare tijden met een onzichtbare vijand die voor zover we weten ons dorp gelukkig  nog niet bereikt heeft, met prachtig weer en een beginnend voorjaar. Beangstigend omdat we nog niet weten hoe het verder gaat en we zoveel mogelijk thuis moeten blijven.

Als bestuur hebben we ons afgevraagd wat we kunnen doen en dat is niet makkelijk in een dorp waar Noaberhulp ingebakken zit. De meeste mensen hoeven maar naar de buren te kijken en ze krijgen al ondersteuning! Maar geldt dat voor iedereen? Als bestuur van Dorpsbelangen weten we niet of daarmee iedereen is geholpen. Misschien zijn er wel dorpsgenoten die wat meer buitenaf wonen of die zich te bescheiden opstellen en daardoor niet die hulp krijgen waaraan misschien wel behoefte is. Het gaat niet alleen om praktische ondersteuning, ook om gewoon even contact hebben, even kunnen praten of je zorgen met anderen te delen al is het maar door de telefoon.

Via de computer kunnen we alle informatie over corona krijgen die bekend is, kunnen we elke dag gymnastiek- en beweeglessen volgen, maar heeft iedereen een computer die ze voldoende kunnen bedienen? Iedereen die de dorpsmail krijgt heeft in ieder geval internet, maar weet u van mensen in uw omgeving die dat niet hebben? Misschien zijn er nog mensen die een oude tablet of computer over hebben en valt daar wat mee te doen? Graag ideeën hierover! Wat we bijvoorbeeld zouden kunnen doen is via de app Zoom tijdens de dorpsborrel op 4 april even contact met elkaar maken en zo “gezamenlijk” vanuit huis elkaar even te zien.

Wellicht ten overvloede, maar we hebben wat informatie op een rij gezet:

Noaberhulp

Laten we als dorpsgenoten nog meer om ons heen kijken en laten we goed aan elkaar denken. Mocht u zelf denken dat u wel wat meer ondersteuning kunt gebruiken dat kunt u gerust contact met ons opnemen. Onze contact gegevens staan in de Dorpskrant. We zijn er voor u.

Beweeglessen

We komen op dit moment misschien veel te weinig buiten en daardoor krijgen we te weinig beweging. Donderdag heeft onze secretaris een dorpsmail rond gestuurd over bewegen in Drenthe. Elke ochtend is er om 10:00 uur op TV Drenthe een beweegles. Misschien iets voor u?

Met dorpsgenoten kletsen en elkaar ook zien

De verschillende werkgroepen en verenigingen komen nu niet meer bij elkaar terwijl er juist nu veel behoefte aan is. Zoom is een alleraardigst gratis programma waarmee je met meerdere mensen tegelijkertijd kunt praten en elkaar ook nog kunt zien. Dit is een mooi alternatief voor de vaak dure video conference programma’s die bedrijven gebruiken. Je kunt het downloaden op computer, tablet en telefoon, maar het is wel even uitzoeken hoe het werkt en het is ook nog in het Engels. Als je het programma hebt geïnstalleerd, dan kun je vergaderen of kletsen met veel mensen tegelijkertijd. Prachtig voor familie en vrienden maar misschien ook wel voor de Kiwi’s en andere dorpsbewoners. Gemakkelijker te installeren is de app Houseparty voor ook voor tablet en telefoon, maar het nadeel hiervan is dat je met maximaal 8 mensen tegelijkertijd contact kunt hebben, terwijl Zoom tot 100 gaat. Mocht je problemen hebben bij het installeren van de apps en je hebt een Apple-computer, IPad of IPhone, dan kun je Anco Korte (06-13 05 15 13) bellen voor hulp. We zijn erg blij dat Anco hiertoe bereid is. We hebben nog geen deskundige gevonden voor andere tablets, smartphones en computers, maar hopelijk komt die nog en dan zetten we dat wel op de dorpsmail.

Informatie over het Coronavirus

Er wordt soms allerlei onzin rondgestuurd over het virus en hoe je zou kunnen voorkomen dat je het krijgt. Vooral op de sociale media kom je dat wel eens tegen. Geloof dat niet en trap er niet in. Wil je goed worden geïnformeerd ga dan naar de site van het RIVM. Daar staat betrouwbare informatie, zoals informatie over de ziekte zelf en over de maatregelen die door de overheid zijn genomen.

De dorpsborrel gaat door!

Nee, we kunnen niet naar het dorpshuis, maar het is wellicht leuk om met elkaar op 4 april om 17:00 uur een borrel te drinken via de app Zoom. Daarvoor is het wel nodig dat je Zoom hebt geïnstalleerd en dat je je opgeeft bij Anco Korte, met vermelding van je mailadres. Dan wordt je zaterdag rond 5 uur via de mail uitgenodigd voor de dorpsborrel.

We wensen iedereen veel goeds toe en laten we hopen dat de pandemie ons dorp niet hard zal raken.

Vriendelijke groeten,

Het bestuur van Dorpsbelangen De Kiel